PSV Gymnastiek

Veilig sporten

Het waarborgen van veiligheid binnen de turnsport is essentieel aangezien het lichamelijk een intensieve sport is. We zorgen dat de zaal veilig ingericht is en dat er voldoende technische bekwame leiding is. Om dit te waarborgen is het belangrijk dat de aanwijzingen van onze trainers worden opgevolgd.

Warming up

De warming-up is een vast onderdeel van elke les binnen PSV Gymnastiek. De warming-up heeft verschillende doelen. Het is allereerst de overgang van dagelijkse activiteiten naar geconcentreerd bezig zijn in de les. De warming-up is verder bedoeld om het lichaam actiever te maken en de hartslag en ademhaling te verhogen, zodat er meer zuurstof beschikbaar is voor de spieren.

De warming-up kan bijvoorbeeld starten met een tikspelletje of door flink te bewegen op een snel nummer. Om spierpijn en blessures te voorkomen is het belangrijk om alle spieren warm en alle gewrichten los te maken. Denk hierbij aan de spieren in de armen, nek, buik, benen, billen en de gewrichten in de polsen, schouders en knieën. De bewegingen in de warming-up zijn gericht op de oefeningen die in de les gedaan worden. Het rekken en strekken kan zowel in de warming-up als aan het eind van de les gedaan worden.

Turnblessures

Helaas komen turnblessures ondanks onze voorzorgsmaatregelen nog steeds voor. Als iemand bij ons geblesseerd raakt proberen wij zo goed mogelijk sport-EHBO toe te passen en de ouders/verzorgers op de hoogte te stellen. We zullen samen overleggen of er eventueel vervolgstappen ondernomen moeten worden. Bij twijfel aan de ernst van de blessure, adviseren we contact op te nemen met een huisarts. Bij blessures die later opgemerkt zijn zoals een spier die na een paar dagen nog steeds pijn doet, kunt u het beste contact opnemen met een fysiotherapeut.

Alle leden zijn door hun lidmaatschap bij PSV Gymnastiek automatisch aangemeld als lid van de KNGU. Via de KNGU is iedereen op collectieve basis via UNIVÉ Stad en Land verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen.

Trainerslicentie's

Een licentie is alleen nodig om als vereniging aan wedstrijden mee te kunnen doen. We streven ernaar dat de trainers en assistenten van PSV Gymnastiek de nodige papieren hebben of daarmee bezig zijn. Onze voorkeur is om nieuwe trainers en assistenten intern op te leiden met behulp van de cursussen en trainingen van de KNGU. Als u hier vragen over heeft kunt u terecht bij de trainsters van uw betreffende groep.