PSV Gymnastiek

Onze geschiedenis

De geschiedenis van PSV Gymnastiek heeft zijn oorsprong in 1913, toen het 100-jarig jubileum van de onafhankelijkheid van Nederland werd herdacht. In Eindhoven werd dit groots gevierd met sportwedstrijden verspreid over de stad. Deze wedstrijden werden georganiseerd met behulp van Philips. Eenmaal bezig zag dhr. Philips dat sportwedstrijden een ultieme vorm van ontspanning brachten onder het volk, waardoor hij dit wilde hij dan ook maar al te graag binnen zijn organisatie laten intreden. Augustus 1913, de Philips Sport Vereniging was een feit. Binnen deze verenigingen acteerden verschillende teams in verschillende sporten. Deze vereniging was tot alleen beschikbaar voor personeelsleden van Philips. In 1928 werd de PSV Federatie opgericht met verschillende disciplines zoals PSV voetbal, PSV handbal, en PSV gymnastiek. Alle burgers konden toen lid worden.

In 2004 is er een einde gekomen aan de officiële PSV Federatie en is PSV Gymnastiek een volledig zelfstandige vereniging geworden. Wij zijn echter nog steeds nauw verbonden met de overige PSV sportverenigingen. Wij geloven in eendracht, want “Eendracht maakt macht”!

Onze talenten

In al deze jaren hebben we vele bekende turners en turnsters voortgebracht. Zo heeft oud-lid Tonny Meijnen in het Guinnes Book of Records gestaan door als trainer maar liefst 150 groot gebracht. In dezelfde jaren trainden Cor en An smulders, Nederlandse Kampioenen Turnen, verschillende groepen bij PSV Gymnastiek. Tegenwoordig is Bram van Bokhoven, de coach van Ex-turner Jeffrey Wammes, de bekendste trainer met PSV Gymnastiek roots. Ook Loes Linders is in haar jongere jaren lid geweest van PSV Gymnastiek.

Jubilarissen PSV Gymnastiek

Op dit moment is Kitty Nieuwenhuizen al langer 80 jaar lid. Een unicum binnen onze vereniging! Op haar zesde begon Kitty Nieuwenhuizen bij PSV Gymnastiek. In de jaren veertig en vijftig behoorde zij met Ans de Vries, wie meer dan 75 jaar lid is, tot de top van onze club. Hieronder is een uitgebreid interview met Kitty te lezen!

Interview Kitty

“Als jong meisje kwam ik bij PSV gymnastiek. Inmiddels heb ik het volgehouden om 80 jaar lid te zijn. Al die jaren is er veel gebeurd, verschillende leiders en leidsters heb ik gehad. Als ik het zo na ga, ongeveer tien in al die jaren.

Tijdens de oorlog mochten we niet in het P.O.C. gymmen, want dat was te dicht bij de Philips fabrieken. Dit in verband met eventuele bombardementen. Toen hebben we een tijd in de Nutsschool aan de Reigerlaan geturnd. Na de oorlog kwam ik wat meer in de wedstrijdgroepen. We hadden ook bondsdagen, we gingen dan bijvoorbeeld naar Arnhem. Veel plezier hadden we dan. Maar we moesten wel hard werken om de naam PSV hoog te houden.

In 1950 hadden we een Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond dag. Alle verenigingen die daar bij aangesloten waren moesten oefeningen leren. We zouden in het Olympisch stadion in Amsterdam een uitvoering geven. Maar hoe moest dat nu? ’s Morgens om 7.00 uur op de radio met de ochtendgymnastiek konden we dan oefenen. Toen de dag daar was (de koningin en de prins kwamen kijken), was het slecht weer, veel kou en regen. In de ochtend zouden we oefenen op blote voeten en in een kort wit jurkje in de regen. De regenwormen kropen tussen je tenen, dus springen wilde je wel. We waren dan ook letterlijk tot op ons hemd toe nat. Maar dat had je voor Juliaantje wel over. Alle keren dat we zo op stap gingen stond de heer Bouman altijd paraat met zijn EHBO tas.

De uitvoeringen daar werkten we hard voor. Altijd maar oefenen, zelf kleren naaien, lange jurken van lakens, voor zover er die dan waren. Met stroken en hoepels erin. Van crêpepapier rokjes en boerenpakjes. Ja, we waren altijd bezig.

Op het einde van de avond was er altijd hoog rek met al die reuzenzwaaien van de heren. Dan was er veel spanning in de zaal, die tot de nok toe vol zat. Maar tussendoor kwam “lange Joop” de stok schuren, dat ging gemakkelijk, want hij was zo lang. Als je een zetje bij het ringenzwaaien van Joop kreeg, zat je zo tegen het plafond. Heerlijk was dat.


 

 

Veel heb ik voor geturnd. Elke dag in de gymzaal. Vooral in de tijd dat ik in de keurgroep zat. Tussen de lessen door kon ik dan zelf oefenen. Mijn moeder zei wel eens: “ hebben ze er ook een bed voor jou?”

In 1951 was er groot feest bij Philips. We zouden met PSV Gymnastiek in de optocht meelopen, achter de Philips harmonie aan. En elke keer moesten we dan een figuur maken.

In het PSV stadion hadden we een sportdag, de dames en meisjes moesten er een knotsoefening doen. Met Bevrijdingsdag 18 september waren we ook altijd present om de fakkel in te halen en het bevrijdingsvuur aan te steken.

Ja, zo was PSV gymnastiek overal te zien. Nu turn ik al verscheidende jaren bij de dames senioren, erg gezellig hoor!.”

Kitty Nieuwenhuizen-de Jonge