Geschiedenis

Geschiedenis

PSV Gymnastiek werd opgericht in augustus 1913 door Fa. Philips opgericht, omdat hij vond dat zijn werknemers mogelijkheden tot ontspanning moesten krijgen.
In het jaar 1913 werd het 100-jarig bestaan van de onafhankelijkheid van Nederland werd herdacht. In Eindhoven werd dat feest gevierd met sportwedstrijden, uitgeschreven door de fa. Philips & Co. Dit sportfestijn werd de directe aanleiding tot de oprichting van de Philips Sport Vereniging (P.S.V.), toen nog een personeelsvereniging. Tien jaar later in 1923 veranderde PSV van personeelsvereniging in een open vereniging.
In 2004 is de Philips sportfederatie ontbonden en sindsdien is PSV Gymnastiek een zelfstandige vereniging.
In de loop der jaren heeft PSV Gymnastiek vele talenten voortgebracht. Zo heeft Tonny Meijnen destijds in het Guinnes Book of Records gestaan als trainer met 150 kampioenen onder zich. PSV turnde in die jaren op zeer hoog niveau. Ook Cor en An Smulders, Nederlands kampioenen turnen en later sportman en –vrouw van het jaar begin jaren ’70, waren trainer bij PSV. Nog steeds zijn er bekende toptrainers die ooit bij PSV begonnen. Zoals Bram van Bokhoven, op dit moment coach van Jeffrey Wammes (wereldkampioen sprong 2010) is. Ook van ex-topturnster Loes Linders liggen de roots bij PSV Gymnastiek.
PSV Gymnastiek is trots op haar jubilarissen!

Op dit moment is Kitty Nieuwenhuizen (81 jaar) en bijna 75 jaar lid. Een unicum binnen onze vereniging! Op haar zesde begon Kitty Nieuwenhuizen bij PSV Gymnastiek. In de jaren veertig en vijftig behoorde zij met Ans de Vries (80) en komend seizoen 70 jaar lid, tot de top van onze club.
Hieronder haar verhaal:

“Als jong meisje kwam ik bij PSV gymnastiek. Inmiddels heb ik het volgehouden om bijna 75 jaar lid te zijn. Al die jaren is er veel gebeurd, verschillende leiders en leidsters heb ik gehad. Als ik het zo na ga, ongeveer tien in al die jaren.

Tijdens de oorlog mochten we niet in het P.O.C. gymmen, want dat was te dicht bij de Philips fabrieken. Dit in verband met eventuele bombardementen. Toen hebben we een tijd in de Nutsschool aan de Reigerlaan geturnd. Na de oorlog kwam ik wat meer in de wedstrijdgroepen. We hadden ook bondsdagen, we gingen dan bijvoorbeeld naar Arnhem. Veel plezier hadden we dan. Maar we moesten wel hard werken om de naam PSV hoog te houden.

In 1950 hadden we een Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond dag. Alle verenigingen die daar bij aangesloten waren moesten oefeningen leren. We zouden in het Olympisch stadion in Amsterdam een uitvoering geven. Maar hoe moest dat nu? ’s Morgens om 7.00 uur op de radio met de ochtendgymnastiek konden we dan oefenen. Toen de dag daar was (de koningin en de prins kwamen kijken), was het slecht weer, veel kou en regen. In de ochtend zouden we oefenen op blote voeten en in een kort wit jurkje in de regen. De regenwormen kropen tussen je tenen, dus springen wilde je wel. We waren dan ook letterlijk tot op ons hemd toe nat. Maar dat had je voor Juliaantje wel over. Alle keren dat we zo op stap gingen stond de heer Bouman altijd paraat met zijn EHBO tas.

De uitvoeringen daar werkten we hard voor. Altijd maar oefenen, zelf kleren naaien, lange jurken van lakens, voor zover er die dan waren. Met stroken en hoepels erin. Van crêpepapier rokjes en boerenpakjes. Ja, we waren altijd bezig.

Op het einde van de avond was er altijd hoog rek met al die reuzenzwaaien van de heren. Dan was er veel spanning in de zaal, die tot de nok toe vol zat. Maar tussendoor kwam “lange Joop” de stok schuren, dat ging gemakkelijk, want hij was zo lang. Als je een zetje bij het ringenzwaaien van Joop kreeg, zat je zo tegen het plafond. Heerlijk was dat.

Veel heb ik voor geturnd. Elke dag in de gymzaal. Vooral in de tijd dat ik in de keurgroep zat. Tussen de lessen door kon ik dan zelf oefenen. Mijn moeder zei wel eens: “ hebben ze er ook een bed voor jou?”

In 1951 was er groot feest bij Philips. We zouden met PSV Gymnastiek in de optocht meelopen, achter de Philips harmonie aan. En elke keer moesten we dan een figuur maken.

In het PSV stadion hadden we een sportdag, de dames en meisjes moesten er een knotsoefening doen. Met Bevrijdingsdag 18 september waren we ook altijd present om de fakkel in te halen en het bevrijdingsvuur aan te steken.

Ja, zo was PSV gymnastiek overal te zien. Nu turn ik al verscheidende jaren bij de dames senioren, erg gezellig hoor en Arie Nagelkerke geeft ons leuk les.”

Kitty Nieuwenhuizen-de Jonge
– beginpagina –

Geef een reactie